Dne 20. listopadu 2024 se v Děčíně uskutečnil seminář s názvem „Mezinárodní kuchyně – vaříme s Markétou“, pořádaný firmou Bidfood. Akce se zúčastnily naše hlavní kuchařka Lenka Hadrovská a vedoucí školní jídelny Monika Kucharovičová, které si odnesly cenné poznatky, inspirace a nové recepty, které obohatí nabídku naší školní jídelny.
Seminář zahájila známá herečka a vášnivá kuchařka Markéta Hrubešová, která živě připravila ochutnávku svého kulinářského umění. Účastníci mohli okusit například bramborový krém s hříbky a bylinkami či kuřecí salát s jablky a celerem, doplněný o křupavý louhovaný trojhránek.
Druhá část semináře se věnovala odborným tématům. Pavel Melich, manažer pro institucionální gastronomii společnosti Bidfood, poskytl užitečné informace o novém spotřebním koši a změnách v legislativě, které jsou klíčové pro provoz školních jídelen.
Závěr akce patřil šéfkuchaři Petru Konečnému, který představil moderní metodu vaření sous-vide. Tento způsob přípravy pokrmů zajišťuje maximální zachování přirozené chuti, šťavnatosti a živin. Účastníci mohli ochutnat několik jídel připravených touto technologií, včetně vepřové panenky ? la Wellington, trhaného kachního stehna s kysaným zelím a špeclemi či okouna na albánský způsob.
Seminář byl pro naše kuchařky nejen inspirativní, ale také praktický. Díky získaným recepturám se můžete těšit, že se některé z ochutnaných pokrmů brzy objeví i na našem jídelníčku. Děkujeme firmě Bidfood za uspořádání této obohacující akce!
Vaše školní jídelna